در صورتی که قصد خرید یک ژنراتور را داشته باشید، آگاهی از تفاوت موتور برق بنزینی و گازسوز مسئلهای مهم خواهد بود؛ زیرا دانستن تفاوتها، مزایا و معایب هر یک به شما کمک میکند تا انتخاب مناسب تری برای خرید موتور برق داشته باشید. در ادامه در خصوص کارکرد هر یک بیشتر توضیح داده خواهد شد و ویژگیهای هر یک را بررسی خواهیم کرد؛ با ابزاریکا همراه باشید.
موتور برق (ژنراتور) بنزینی چیست؟
بیشتر ژنراتورها با بنزین یا گازوئیل کار میکنند و بسیار ارزان هستند و مصرف بسیار کمی دارند. البته ژنراتورهای گاز طبیعی و خورشیدی نیز وجود دارد. ژنراتور بنزینی از یک موتور بنزینی به عنوان منبع انرژی استفاده میکند و با حرکت روتور ژنراتور برای قطع خطوط القایی مغناطیسی، جریان الکتریکی تولید میکند. ژنراتورهای بنزینی را میتوان به روشهای مختلف مورد استفاده قرار داد. این موتورها چه در باغ، چه در محل ساختوساز، در هنگام کمپینگ و غیره به دلیل اندازه جمعوجوری که دارند حملونقل بسیار آسانی را فراهم میآورند.
ژنراتورهای بنزینی عمدتا از موتور بنزینی، استاتور و روتور ژنراتور، تنظیم کننده یا خازن ولتاژ و پانل کنترل تشکیل شدهاند. هنگام خرید توجه داشته باشید که ژنراتورهای بنزینی 2 زمانه و 4 زمانه در بازار موجود هستند که متناسب با نیاز خود باید آنها را انتخاب کنید. ژنراتورهای دو زمانه از مخلوط بنزین و روغن تغذیه می شوند. از این ژنراتورها به عنوان موتور برق برای ماینر هم استفاده میشود.
موتور برق (ژنراتور) گازسوز چیست؟
موتور برق گازسوز یک موتور احتراق داخلی بوده که با سوختهای گازی همچون گاز زغال سنگ، بیوگاز، گاز حاصله از دفن زباله یا گاز طبیعی کار میکند. گاهی اوقات موتور برق گازسوز را میتوان موتور گازی، موتور گاز طبیعی یا جرقه مشتعل نیز نامید.
بر خلاف موتورهای بنزینی سبک وزن که معمولا کمتر کار میکنند محدوده توان معمولی یک موتور گازی از 10 کیلووات (13 اسب بخار) تا 4 مگاوات (5364 اسب بخار) است. موتورهای گازی که با گاز طبیعی کار میکنند معمولا بازده حرارتی بین 45-35 درصد دارند. از جمله کاربردهای معمول موتور گازی میتوان به کاربردهای ثابت یا حملونقل اشاره کرد. همچنین ژنراتور گازسوز را میتوان یک موتور برق بی صدا دانست.
کاربردهای ثابت متداول شامل پایه یا سیستمهای تولید ساعت بالا از جمله ترکیب حرارت و برق، گاز معادن و بیوگاز است. یک استثنا در مورد ژنراتور گازی اضطراری کوچک وجود دارد و آن هم این است که از آنها اغلب در مزارع، موزهها و اقامتگاهها یا به عنوان موتور برق برای پمپ آب استفاده میشود. این ژنراتورها به گاز طبیعی از تاسیسات عمومی یا پروپان از انبارهای موجود در محل متصل میشوند و میتوانند پس از قطع برق به طور خودکار تنظیم شوند.
مقایسه موتور ژنراتور بنزینی و گازسوز
موارد زیر از جمله تفاوت موتور برق بنزینی و گازسوز بوده که درون یک جدول آماده شده است:
موتور برق بنزینی تنها هوا را وارد محفظه احتراق میکند. | موتور برق گازسوز هم هوا و هم سوخت را به داخل محفظه احتراق میبرد. |
دارای حدود 20 درصد کارایی حرارتی و مصرف سوخت بیشتر نسبت به موتور گازی | دارای نقطه فرار بسیار بالاتر از موتور بنزینی اما نقطه اشتعال کمتر |
قابل استفاده در طیف گستردهای از کاربردها | دارای کاربردهای ثابت یا حملونقل |
دارای افزایش بهرهوری سوخت و کاهش هزینههای عملیاتی | دارای لرزش کمتر نسبت به موتورهای بنزینی |
سایش و پارگی کمتر و چرخه عمر طولانیتر از موتورهای گازسوز | دارای کاهش آسیبهای فیزیکی |
دارای ساخت قوی و دوام بیشتر | دارای قیمت سوخت به صرفهتر |
دارای قطعات ریختهگری و دیوارههای سیلندر ضخیمتر | دارای بازده توان کمتر نسبت به موتورهای بنزینی |
مناسب برای کارکردهای طولانی تر | تولید آلاینده کمتر در موتور برق گازی |
دارای قیمت سوخت بیشتر | دارای استهلاک برق بیشتر |
دارای وزن بیشتر | دارای ایمنی بیشتر موتور |
مزایا و معایب موتور برق بنزینی و ژنراتور گازی
در کنار تفاوت موتور برق بنزینی و گازسوز باید این نکته را در نظر داشته باشید که موتورهای گازی و بنزینی هر دو موتورهای احتراق داخلی هستند که انرژی شیمیایی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکنند. موتورهای گازی و دیزلی هر دو سوخت را از طریق یک سری انفجارهای کوچک یا احتراق تبدیل به انرژی میکنند. با این حال این دو موتور تفاوتهایی نیز دارند.
مزایای موتور برق بنزینی:
- استفاده در کاربردهای گسترده از جمله موتور برق کفکش ، موتور برق مخصوص باغ و …
- دارای هزینه به صرفهتر سوخت و اقتصادیتر بودن نسبت به موتوربرق گازی ( راندمان بیشتر )
- به دلیل پرمصرف و پرکاربرد بودن این موتورها هزینههای تعمیر و نگهداری کمی دارند.
- در صورت استفاده و نگهداری صحیح دارای دوام و ماندگاری بالایی هستند.
معایب موتور ژنراتور بنزینی:
- تولید آلاینده دی اکسید کربن در هوای اطراف
- دارای آلودگی صوتی
- دارای گرمای خروجی بیشتر
مزایای موتور برق گازسوز:
- دارای 3 شیر ایمنی اعم از شیر اصلی، قطع و وصل گاز و میکسر به جهت بالا بردن ایمنی
- دارای استفاده راحت و آسان
- به دلیل در دسترس بودن فراوان این سوخت میتوان در هزینه ها صرفه جویی کرد و قیمت سوخت کمتری دارد
- دارای خورندگی و آسیب کمتر و دوام بیشتر اجزای داخلی ژنراتور
- تولید آلایندگی کمتر نسبت به سایر موتورها
معایب ژنراتور گازسوز:
- دارای توان و قدرت پایینتر موتور نسبت به موتور برق بنزینی
- وجود متخصص کم به جهت تعمیر و نگهداری موتور و هزینه بالا به جهت تعمیر
- دارای راه اندازی سختتر نسبت به سایر موتورها در فصول سرد سال
- احتمال انفجار در هنگام نشت گاز به دلیل آسیب دیدگی در لولههای دستگاه
جمع بندی در تفاوت موتور برق بنزینی و گازسوز
خرید موتور برق و ژنراتور یکی از مهمترین تجهیزات باغبانی، اداری و صنعتی می باشد. به همین دلیل اطلاع از انواع موتور برق یا فرق ها و تفاوت موتوربرق بنزینی و گازی امری ضروریست. در این مقاله به طور کامل درباره این تفاوت ها صحبت کردیم اما اگر همچنان سوالی درباره فرق ژنراتورها دارید، میتوانید به ویدیو های مربوطه را مشاهده یا بصورت رایگان از کارشناسان ابزاریکا مشاوره بگیرید. همچنین موتور برق مناسب خود را میتوانید در انواع مختلف و توان های گوناگون از ابزاریکا تهیه کنید تا با ارسال رایگان و خدمات پس از فروش به دست شما برسد.