از دوران قدیم، کشاورزان و باغداران برای توسعه کشاورزی و افزایش محصولات باغی می دانستند که در کنار آبیاری، کود دهی و برخورداری از نور آفتاب، یکی از اصول اولیه برای محصول خوب، سمپاشی صحیح و به موقع باغاتشان می باشد. البته جدیدا در برخی مزارع بجای سمپاشی برای حفظ محصولات از روشهای ارگانیک استفاده میشود که بدلیل کمبود امکانات هنوز به اندازه کافی مورد اقبال قرار نگرفته وهمچنان سمپاشی سنتی مورد توجه و قابل انجام است.
اصول صحیح سمپاشی چیست؟
علاوه بر کشت صنعتی و گسترده محصولات باغبانی و کشاورزی در مزارع یا گلخانه ها، با گسترش زندگی آپارتمانی و دوری مردم از فضاهای سبز ؛ لزوم استفاده از گیاهان آپارتمانی جهت نشاط و شادابی فضای داخلی منازل کاملا احساس می شود. اما باید توجه داشت که گیاهان آپارتمانی هم موجودات زنده ای هستند که نیاز به رسیدگی و مراقبت دارند؛ بنابراین لازمست تا اصول نگهداری آن ها با کوددهی، سمپاشی گل و گیاه و بهترین سم را شناخته و شادابی را برای آنها و افراد خانه به ارمغان بیاوریم.
مسلما انواع مختلفی از گیهان و انواع سموم وجود دارند و با شناخت کافی از گیاه میتوان سم مناسب برای آفات احتمالی را شناسایی کرد. سمپاشی حشرات و باغات کشاورزی و درختان از موارد مهم در حوزه کشاورزی میباشد که اگر درست و به موقع انجام نشود برای برداشت محصول دچار مشکل شده و خسارات زیادی به همراه خواهد داشت. همچنین میتوان برای حفاظت الکتریکی از سمپاش، از استابلایزر برق استفاده کرد.
بطور کلی می توان موارد لازم برای سمپاشی را اینگونه دسته بندی کرد:
- · پیش از آغاز سمپاشی در ارتباط با نوع آفات و استفاده از سموم مناسب مشورت کنید
- · کسی که سمپاشی میکند باید آموزش کامل اصول سمپاشی را دیده باشد
- · سم با بسته بندی ناسالم و مشکوک یا تقلبی نگیرید
- · در حمل آفت کش ها اصول ایمنی را رعایت کنید. بخارات سمی به مرور زمان باعث ایجاد حساسیت خواهد شد
- · بعد از سمپاشی استحمام و شستشوی لباس ها انجام شود
- · مواد غذایی را از محیط دور کرده و مواد آلوده به سموم را دفن کنید و یا آتش بزنید
- · کلیه قسمتهای آلوده به سم باید با آب فراوان شسته شوند
- · آفت کش ها را جداگانه و دور از دسترس کودکان انبار کرده و پیش سایر مواد نگذارید
- · ظروف آفت کش را برای استفاده های بعدی به کار نگیرید
- · از دوز مناسب استفاده کنید
- · ظروف سم را پس از سوراخ کردن، دفن کرده یا بسوزانید
- · از دست زدن به آفت کش ها خودداری کنید
- · حیوانات و پرندگان باید دور از مکان سمپاشی شده باشند
- · هنگام وزش باد و باران، نباید سمپاشی صورت گیرد
- · به خاطر داشته باشید که سم تا زمانی که مرطوب است و کاملاً خشک نشده، می تواند مسمومیت ایجاد کند
- · خانم های باردار، کودکان، افرادی که دچار بیماری هستند و از حساسیت های پوستی رنج می برند، در حین سمپاشی در محل حضور نداشته باشند
- بعد از سمپاشی و بازگشت به منزل تمامی پنجره ها و سیستم تهویه را روشن کرده و خانه را هوادهی کنند
بهترین زمان برای سمپاشی چه زمانی است؟
زمان مناسب برای سمپاشی متفاوت است بطوریکه برای بعضی حشرات صبح زود (سموم سیستمیک) و برای برخی دیگر غروب آفتاب(سموم بیولوژیک) مناسب است. در هر حال با دیدن اولین آفت باید سریعا سمپاشی را آغاز نمود. دمای مناسب برای اسپری کردن سم 27 درجه سانتیگراد میباشد. فصول مناسب برای سمپاشی بخصوص در مورد درختان دانه دار قبل از بهار و از زمان تورم جوانه ها میباشد.
در مورد گیاهان آپارتمانی بسته به نوع گل و شرایط اقلیمی محل، زمان مناسب سمپاشی متفاوت خواهد بود. سم های شیمیایی به شکل پودر یا محلول در بازار وجود دارند و برای رهایی از آفت مورد نظر بایستی سم مناسب را شناسایی نمود. توجه کنید که گیاهان جوانتر در برابر آفتها بسیار حساس هستند و باید مرتب و بصورت دوره ای مورد معاینه قرار گیرند. این نوع گیاهان بیشتر در خانه ها یا ویلا وجود دارند.
انواع سم در سمپاشی
به طور کلی چند دسته بندی برای سموم وجود دارد:
سموم بیولوژیک:
سم بيولوژيك که کاملا ارگانیک می باشد، به منظور كنترل آفات و بيماري گياهان توليد شده و با هر نوع شرايط محيطي سازگار است. باكتري هاي مورد استفاده در آن قادر به توليد انواع آنتي بيوتيك ها يا ايجاد رابطه انگلي بوده و باعث كنترل بسياري از آفات و بيماري هاي گياهي، بهبود ساخت آنتي اكسيدان هاي تنش زا و توليد هورمون هاي گياهي و تحريك رشد ريشه و بهبود جذب مغذي هاي مورد نياز است.
سموم سیستمیک:
این گروه از سموم ممکن است خواص گوارشی، تماسی یا تدخینی و یا همهی آنها را داشته باشند. اما ویژگی مهم آنها این است که پس از پاشیده شدن روی سطح گیاه یا کاربرد در خاک و از طریق ریشه، به سرعت به داخل نسج گیاه نفوذ کرده و در کلیهی اندام های آن پخش میشوند و آفاتی را که از داخل یا خارج گیاه تغذیه میکنند از بین میبرند.
دسته بندی های دیگری نیز وجود دارد که شامل نوع آن ( پودری، محلول و … ) و یا نحوه نفوذ ( گوارشی، تماسی، تدخینی) و موارد دیگر نیز می باشد.
اطلاعات مفیدی بود ، ممنون
تشکر از شما