مقایسه پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی

مقایسه پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی

در شرایط امروزی، استفاده از پمپ‌های آب جهت تامین آب مصرفی منازل مسکونی و ساختمان‌های اداری از امور ضروری و اجتناب‌ناپذیر شده است. درواقع، افزایش تراکم جمعیتی در شهرهای بزرگ و کوچک، به‌خصوص کلان شهرها و نبود زیرساخت مناسب در شبکه آب‌رسانی این شهرها باعث شده است که فشار آب پایین معضلی جدی و دردسرساز باشد. بنابراین استفاده از پمپ آب برای اغلب ساختمان‌های مسکونی و غیرمسکونی ضروری و لازم است.
در این بین یک پمپ آب زمانی می‌تواند مشکل افت فشار آب را حل کند که با دقت و کاملا متناسب با نیاز ساختمان انتخاب شود؛ موضوعی که هنگام خرید پمپ آب بسیار مورد توجه قرار می‌گیرد. همین موضوع باعث شده که ابهام و سوالات زیادی در مورد نوع پمپ آب مصرفی وجود داشته باشد.

در این مقاله قصد داریم به مقایسه پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی بپردازیم تا راهنمایی خرید کاملی برای این دو پمپ دراختیار شما قرار دهیم.

?تفاوت پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی (کاربرد)

به منظور مقایسه پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی، لازم است که ابتدا بدانیم هریک از این دو نوع پمپ چه مشخصاتی دارند و چگونه عمل می‌کنند. به‌طور کلی پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی دو نوع اصلی پمپ‌های آب موجود در بازارند که هریک طراحی خاص خود را داشته و موارد استفاده آن‌ها نیز متفاوت است.

پمپ آب جتی

پمپ آب جتی از نوع پمپ‌های گریز از مرکز است. این نوع پمپ، علاوه‌بر مصارف خانگی در مواردی که نیاز به پمپاژ آب از چاه‌های عمیق باشد نیز کاربرد دارد. به‌این ترتیب، پمپ‌های آب جتی از نوع خود مکشند و نیاز به لوله‌کشی خاصی ندارند. پمپ های جتی به سیستم جت اکسیژن مجهزند و مانند یک انژکتور عمل می‌کنند. درنتیجه می‌توانند آب را از عمق‌های زیاد نیز به بالا پمپاژ کرده و حتی در مواقعی که هوا وارد دهانه مکش می‌شود، بدون آسیب و مشکل به کار خود ادامه می‌دهند. پمپ جتی که در گروه پمپ‌های سانتریفیوژ قرار می‌گیرد دو نوع کم‌عمق و عمیق دارد و در مصارف صنعتی به‌منظور انتقال سوخت سبک، مایعات و همچنین در سیستم‌های اتفاع حریق مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پمپ آب بشقابی

پمپ آب بشقابی در هر دو گروه پمپ‌های گریز از مرکز (پمپ‌های سانتریفیوژ) و پمپ جابجایی مثبت تولید می‌شود. از پمپ آب بشقابی هم در مصارف صنعتی و کشاورزی و هم در مصارف خانگی استفاده می‌شود. این نوع پمپ در جابجایی و انتقال سیالات غیرخورنده و پاک مانند آب در زمینه مصارف خانگی و روغن و حلال‌ها در امور صنعتی و کشاورزی کاربرد دارد. از پمپ آب بشقابی از نوع سانتریفیوژ برای انتقال مایعات با گرانروی پایین (غلظت بالا) استفاده می‌شود.

خواندن این مطلب
معرفی بهترین برند سمپاش زنبه‌ای ( مناسب با کارکرد شما )

در پمپ بشقابی از نوع جابجایی مثبت، افزایش عمق باعث کاهش فشار آب یا مایعات پمپاژ شده و درنتیجه کاهش ظرفیت آبدهی می‌شود. در این نوع پمپ آب، یک پروانه که معمولا از جنس استیل ضد زنگ، برنز، چدن، پلاستیک فشرده، ‌پلیمر و مواد ضد زنگ و مقاوم دیگر است عملیات پمپاژ کردن مایعات را مدیریت می‌کند. اکنون که با این تعریف و اطلاع از نحوه عملکرد و کاربرد دو نوع پمپ، بهتر می‌توانیم به مقایسه پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی بپردازیم، باید به این سوال از جنبه‌های مختلف پاسخ دهیم که:

تفاوت ها و فرق پمپ بشقابی و پمپ جتی چیست؟

?تفاوت پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی (عملکرد)

در پمپ آب بشقابی، آب یا هر مایع و سیال دیگری وارد پمپ شده و سرعت آن افزایش یافته به سمت مقصد پمپ می‌شود. این افزایش سرعت نیز متناسب با افزایش فشار سیال یا مایع (غلظت آن) خواهد بود. اما در پمپ آب جتی، با عبور آب از جت اکسیژن، سرعت آن بدون توجه به فشارش بالا می‌رود. به بیان دقیق‌تر باید گفت:

عملکرد پمپ آب بشقابی

در این نوع پمپ، به‌محض ورود آب به پروانه در حال حرکت، سطح فشار بالایی به دلیل نیروی گریز از مرکز که از فشار جو نشات می‌گیرد، در آن ایجاد می‌شود. این فشار باعث می‌شود آب با شدت بیشتری به سمت خروجی حرکت کرده از آن عبور کند. میزان فشار ایجاد شده بر مایع یا آب به عوامل زیر بستگی دارد

  • قطر پروانه
  • تعداد پره‌های پروانه
  • حجم ورودی مایع
  • سرعت چرخش محور پروانه
  • میزان قدرت موتور (توان موتور را براساس اسب بخار اعلام می‌کنند.)

هرچه نیاز به پمپاژ آب بیشتری یا فشار بیشتر در پمپاژ باشد، باید انرژی که دراختیار پروانه قرار می‌گیرد بیشتر باشد و حجم آب یا مایع وارد شده نیز بالاتر برود. درنتیجه یا منبع انرژی قوی‌تر می‌شود یا منبع آب حجیم‌تر. این موضوع یکی از اصلی ترین تفاوت های پمپ بشقابی با پمپ آب جتی است.

پمپ جتی یا بشقابی

عملکرد پمپ آب جتی

عملکرد پمپ آب جتی را می‌توان به یک آب‌پاش پرفشار شلنگی تشبیه کرد. در این نوع پمپ، به مجرد ورود آب به پمپ، سرعت آن از طریق یک پخش‌کننده اکسیژن (جت اکسیژن) افزایش یافته اما فشار آن کم می‌شود. سرعت بالای آب به علاوه فشار کم اطراف نازل، باعث ایجاد مکش در اطراف نازل می شود. این مکش جریان آب را سرعت و شدت داده و آن را به‌سمت خروجی هدایت می‌کند.

نکته مهم درمورد تفاوت پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی از حیث عملکرد، تاثیر ورود هوا به درون پمپ است. در پمپ‌های بشقابی ورود هوا (دراثر کم بودن ظرفیت منبع آب و پایین بودن سطح آب) مشکلی ایجاد نمی‌کند و پمپ همچنان به کار خود ادامه داده و دچار آسیب نمی‌شود. اما در پمپ آب بشقابی، ورود هوا، در کار پمپ ایجاد اخلال کرده و پمپ را با مشکل و آسیب مواجه می‌کند.

?تفاوت پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی (طراحی)

پمپ آب بشقابی ساختاری ساده دارد. اما پمپ آب جتی پیچیده‌تر بوده و به‌همین نسبت تعمیر آن نیز سخت‌تر است. ساختار دو نوع پمپ را می‌توان به شرح زیر توضیح داد:

خواندن این مطلب
قیمت پمپ آب خانگی برای یک طبقه

ساختار پمپ آب بشقابی

این نوع پمپ آب از دو بخش اصلی پروانه و پخش‌کننده (که آب را وارد پروانه می‌کند) تشکیل شده است. پروانه تنها بخش متحرک پمپ آب بشقابی است که توسط شفت خود به موتور که منبع انرژی پمپ است وصل می‌شود.

ساختار پمپ آب جتی

ساختار کلی پمپ آب جتی شبیه به پمپ‌های بشقابی به‌همراه یک جت اکسیژن (پخش کننده اکسیژن) است: درواقع یک پمپ سانتریفیوژ چند پره و یک جت اکسیژن. در این نوع پمپ کیت انژکتور یا همان پخش کننده اکسیژن یک نازل و یک ونتوری (جهت تقویت نازل استفاده می‌شود) قرار دارد. نازل بخشی است که آب را با فشار بالا دریافت می‌کند. در پمپ‌های جتی کم‌عمق، این کیت مقابل پروانه قرار می‌گیرد.

به‌طور کلی باید برای مقایسه پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی در ساختار گفت، پمپ های آب جتی در ظاهر ساده‌اند، اما نصب آن‌ها نیاز به دقت و تخصص مهندسی دارد تا برای شرایط مختلف پمپاژ مفید باشند. متخصصین ابزاریکا برای این نصب به صورت تخصصی، آموزش دیده‌اند.

 

?مقایسه پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی (تولید صدا)

در این زمینه باید گفت، تمامی پمپ‌های آب موجود در بازار با هر ساختار، کیفیت و توانی هنگام کار تولید صدا می‌کنند. اما این صدا می‌تواند زیاد یا کم باشد. اما به‌طور کلی باید گفت، پمپ‌های آب جتی صدای بیشتری نسبت به پمپ‌های آب بشقابی تولید می‌کنند. این صدای بیشتر نیز ناشی از پرتاب آب با فشار زیاد در پمپ جتی نسبت به پمپ آب بشقابی است.

?مقایسه پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی(توان)

از همه توضیحاتی که تا اینجا ارائه شد می‌توان برداشت کرد که پمپ‌های آب جتی، فشار بیشتری نسب به پمپ‌های آب بشقابی تولید می‌کنند. براساس همین فشار ایجاد شده استفاده از آن‌ها متناسب با طبقات ساختمان توصیه می‌شود. اما دیگر تفاوت پمپ آب جتی و بشقابی در میزان آبدهی است. درواقع پمپ‌های بشقابی آبدهی بیشتری دارند یا به بیان دیگر، دبی یا حجم آب پمپاژ شده توسط آن‌ها بیشتر است. درعوض پمپ‌های جتی، آب را با سرعت بیشتری پمپاژ می‌کنند. اگر نیاز باشد که قدرت یا فشار این دو نوع پمپ بیشتر باشد، این تغییرات در آن‌ها ایجاد می‌شود.

لازم به ذکر است که پمپ های بشقابی و جتی در توان های مختلف در ایران تولید یا ارائه می‌شوند که با کیفیت‌ترین آنها از طریق ابزاریکا قابل تهیه می‌باشند. اما به جهت افزایش فشار در هر یک، چه راهکاری مناسب است؟

افزایش فشار در پمپ آب بشقابی

افزایش پروانه‌ها یا استفاده از یک موتور کمکی برای آن که در مواقع لازم وارد مدار شود.

خواندن این مطلب
بهترین پمپ آب خانگی یک اسب

افزایش فشار آب در پمپ آب جتی

افزایش انژکتورها که البته وارد مدار شدن انژکتورهای بیشتر، کاهش آب ذخیر شده در مخزن را به دنبال دارد.

” برهمین اساس، پمپ‌های جتی را بیشتر برای ساختمان‌های بلند توصیه می‌کنند. درحالی که پمپ‌های آب بشقابی تنها برای طبقات همکف و در بهترین حالت خانه‌های ویلایی دو طبقه مناسب است.  “

?مقایسه پمپ آب جتی و بشقابی از حیث قیمت

قیمت پمپ‌های آب جتی و بشقابی باتوجه به توان و فشار تولیدی، عملکرد و بازده، همچنین شرکت تولید کننده پمپ‌ها متغیر است. درواقع فاکتورهای موثر متعدد در قیمت انواع پمپ آب باعث می‌شود که نتوان مقایسه دقیق و درستی درمورد قیمت این دو نوع پمپ آب داشت. به‌خصوص در شرایطی که قیمت‌ها با نوسانات جدی مواجهند، این کار از اساس غیرممکن خواهد شد. برای اطلاعات دقیق از مقایسه قیمت پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی، فروشگاه ابزاریکا مراجعه کنید و یا با شماره‌های ابزاریکا تماس حاصل نمایید.

✅جمع بندی؛ با این تفاوت‌ پمپ آب بشقابی و پمپ آب جتی، کدام را بخریم؟

درنهایت باید گفت، پس از مقایسه پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی، نمی‌توان گفت دقیقا کدامیک از آن‌ها امتیاز بیشتری می‌گیرند. با توجه به این که پمپ‌های آب جتی سرعت و فشار بیشتری تولید می‌کنند و قادرند آب را تا ارتفاع بالا پمپاژ کنند، این نوع پمپ برای ساختمان‌های بلند مناسب است. البته ساختار این نوع پمپ، شرایط نصب و سرویس‌های دوره ای آن را پیچیده‌تر می‌کند. به‌خصوص که تولید صدای بیشتر توسط آن‌ها، این نوع پمپ را برای خانه‌های شخصی یک یا دو طبقه نامناسب‌تر می‌سازد. درعین حال اگر قصد استفاده از پمپ آب بشقابی را دارید لازم است به مواردی مانند تعداد طبقات، متراژ واحدها، میزان مصرف آب و منبع آب توجه داشته باشید.

✅درواقع برای انتخاب بهتر و دقیق‌تر پمپ آب خانگی، موثرترین راه، مشورت با تکنسین و مشاورین فروش ابزاریکا است. آن‌ها باتوجه به شرایط ساختمان و محل سکونت شما می‌توانند گزینه‌ای مناسب را پیشنهاد دهند تا هم از جهت تامین میزا آب و هم فشار آن دچار مشکل خاصی نشوید. از طریق صفحه تماس با ما ، با این شماره‌ها تماس حاصل نمایید.

 

سوالات متداول تفاوت‌های پمپ جتی و بشقابی

– پمپ آب جتی و بشقابی کجا کاربرد دارند؟

در پمپ بشقابی ورود هوا باعث اختلال در عملکرد پمپ خواهد شد و نسبت به پمپ جتی حساس تر است. همچنین پرتاب آب آن کمتر خواهد بود

– در ساختمان ها از پمپ آب بشقابی استفاده کنیم یا پمپ جتی؟

پمپ بشقابی برای پرتاب آب با ارتفاع بیشتر و پمپ جتی برای پرتاب با فشار بیشتر در ارتفاع کمتر است که متناسب با ساختمان انتخاب خواهند شد

– ساختار طراحی پمپ جتی و بشقابی چه فرقی دارد؟

اصولا پمپ های جتی پیچیده تر هستند و از سانتریفیوژ و جت اکسیژن در آنها استفاده میشود که همین امر ممکن است قیمت آنها را نسبت به پمپ بشقابی افزایش دهد

 

 

1 دیدگاه در “مقایسه پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی

ارسال دیدگاه بسته شده است.